Orzechy

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia orzechów

Przeprowadzono wiele badań dotyczących korzyści zdrowotnych orzechów, ale jedną rzeczą, którą trudno określić ilościowo, jest ich smak. Są bardziej aromatyczne niż wiele innych artykułów spożywczych i są doskonałym wyborem dla każdego, kto lubi smak i zapach potraw.

BEE orzechy zawierają dużą ilość wartości odżywczych, które zapewniają korzyści zdrowotne osobom je regularnie, w tym błonnik, witaminę E, magnez, potas, selen, fosfor i cynk. Zapewniają również organizmowi alkaliczne pH, co czyni je dobrą opcją dla każdego, kto cierpi na refluks żołądkowy lub wrzody.

Jakie są wartości odżywcze orzechów?

Orzechy to bardzo pożywne, zdrowe i energetyzujące produkty, które mogą pomóc w kontrolowaniu wagi. Stanowią również smaczny dodatek do obiadu czy kolacji. Orzechy można spożywać samodzielnie lub w ramach zbilansowanej diety. Mają mniej kalorii niż wiele innych popularnych przekąsek ze względu na ich wysoką wartość odżywczą. Orzechy są również łatwe do noszenia ze sobą i można je przechowywać do przyszłego spożycia.

Orzechy zapewniają szereg korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa zdrowia serca (poprzez obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów), zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD) oraz zmniejszenie stanu zapalnego, który zapobiega chorobom naczyniowym, takim jak miażdżyca. Orzechy zapewniają korzyści zdrowotne, takie zmniejszanie ryzyka udaru mózgu, pomaganie w poprawie płodności i poprawie funkcji mózgu.

Jak orzechy mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca i obniżeniu poziomu cholesterolu?

Orzechy są doskonałym źródłem białka, błonnika, witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Zawierają również dużą liczbę składników odżywczych, które są korzystne w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Orzechy mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu, zapobiegając uwalnianiu substancji zawierających tłuszcz. Utrzymują również zdrowie serca, zmniejszając stan zapalny w organizmie.

Orzechy mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują gwałtownych wzrostów poziomu cukru we krwi, więc są dobre dla osób z cukrzycą lub zespołem metabolicznym

 

 

Orzechy

Zdrowa przekąska

Orzechy są zdrową, oraz bardzo smaczną przekąską pełną wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Rekomenduje się, aby każdego dnia znalazła się co najmniej jedna porcja orzechów na naszym talerzu, warto zatem wprowadzić je do naszej codziennej diety.

Wartości odżywcze orzechów

Orzechy przepełnione są przede wszystkim tłuszczami obfitującymi w nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli te “zdrowe tłuszcze”, które występują naturalnie i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia jak tłuszcze nasycone obecne w przetworzonym jedzeniu. Tłuszcze jednonienasycone obecne w orzechach obniżają poziom cholesterolu oraz regulują poziom cukru we krwi. Orzechy są również doskonałym źródłem białka, co oznacza że są wysokokaloryczne. W orzechach spotkamy również wachlarz minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas czy cynk, oraz witamin a zwłaszcza C, E, K oraz te z grupy B. Każda żywność pochodzenia roślinnego – w tym orzechy, są bogate w związki przeciwutleniające takie ja tokoferole, sterole i fenole.

Najlepszy ze wszystkich

Z przeprowadzonych analiz wynika, że najwyższe walory prozdrowotne mają orzechy włoskie ze względu na stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynoszący 4:1. Orzechy włoskie są również bogatym źródłem witaminy B6, ale przede wszystkim składają się z wysokowartościowego białka, dlatego są polecanym składnikiem diety wegańskiej.

Czy tylko orzechy włoskie?

Natura obdarzyła nas wielkim wyborem orzechów i w zależności do naszych potrzeb możemy wybrać i spożywać wybrane, lub gotowe mieszanki różnych orzechów dostarczając różnorodne wartości odżywcze. Orzechy nerkowca zalecane są dla osób którym zależy na zwiększenie podaży żelaza. Orzech laskowy jest bogaty w witaminę E oraz w kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Pistacje zaś są wyjątkowo bogate w beta-karogen, potas oraz witaminę B6. Dla mężczyzn zaś polecane są zwłaszcza orzechy brazylijskie, które są jednym z najbogatszych źródeł selenu, który bierze udział w produkcji nasienia.

 

 

Orzechy

Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy uważane są za jeden z najzdrowszych rodzajów pożywienia. Nic w tym dziwnego, bowiem posiadają wiele właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Orzechy polecane są przez liczne grono dietetyków, jako zdrowa i sycąca przekąska, która stanowi bogate źródło składników odżywczych,witamin, minerałów oraz różnorodnych kwasów tłuszczowych.

Jakie wartości odżywcze zawierają orzechy?

Orzechy niezależnie od rodzaju zawierają witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz zdrowe tłuszcze. Większa część zdrowych orzechów, takich jak na przykład orzechy włoskie, makadamia, czy brazylijskie korzystnie wpływają na układ krążenia. Zawierają, także przeciwutleniacze, takie jak witamina E, które mają za zadanie wzmocnić nasz układ odpornościowy.

Orzechy są bogate w tłuszcz, oraz kalorie i to sprawia, że są bardzo zdrową przekąską, polecaną każdej osobie. Tłuszcze znajdujące się w orzechach są to tak zwane tłuszcze jednonienasycone, czyli te uważane za “dobre tłuszcze”. Pomagają one w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, w uregulowaniu cukru, a także dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych.

Orzechy na odchudzanie

Mimo, iż ogólnie orzechy należą do grupy produktów kalorycznych, ich spożywanie wcale nie wiąże się z przyrostem masy ciała. Dlatego, orzechy często włączane są do diety odchudzającej, ponieważ dodatkowo wspomagają utratę wagi oraz pozbycie się tłuszczu w okolicach brzucha. Co za tym idzie, że mniejsza otyłość brzuszna oznacza mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, czy cukrzyca, więc orzechy powinny być częścią zdrowej diety. Powinniśmy często po nie sięgać, zamiast wysokokalorycznych przekąsek, ponieważ są sycące i dzięki temu nie będziemy podjadać pomiędzy posiłkami, a to sprawi, że schudniemy, a także dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.